Početna Blog Televizori: Kako izabrati dobar u 2020.

Televizori: Kako izabrati dobar u 2020.

Kako izabrati dobar televizor
Svi članci
16.06.2020.

2020. je godina, a na televizoru gledate sve, od linearne televizije, preko Netflixa, do YouTubea. Osim sadržaja i načina na koji koristite televizor, mijenjaju se i sami uređaji.

Ako ste zadnji puta kupovali televizor prije nekoliko godina, ne treba vas čuditi količina novih pojmova, brojeva i značajki.

Jedan dio tih novih pojmova su samo lijepo upakirane karakteristike koje su vam dobro poznate. Ipak, veći dio su noviteti, pogotovo ako je prošlo nekoliko godina od kada ste zadnji puta razmišljali o kupovini novog televizora. 

U svakom slučaju, na pravom ste mjestu. Neka ovaj vodič bude vaš svjetionik u moru informacija. 

Ideja je da vas uputimo u izbor televizora. Nećemo vam dati konačan odgovor na pitanje ”koji televizor je najbolji za mene”. To uvijek ovisi o više faktora i nije moguće ponuditi jedan odgovor koji vrijedi za sve. Ipak, nakon čitanja ovog vodiča, znat ćete koja pitanja si postaviti kako bi došli do najboljeg televizora za vas. 

S kolikim budžetom raspolažete

S većim budžetom možete očekivati i bolje karakteristike. Logično, zar ne?

Cijene televizora su u padu zadnjih 4-5 godina i sada za nešto više od 4.000,00 kn možete dobiti prekrasan 55 inčni televizor (139 cm) sa 4K rezolucijom, SMART funkcionalnostima i gotovo svime što vam može trebati. 

Ako ste spremni potrošiti više, možete naručiti veliki 65 ili 75 inčni televizor s najdubljim crnim nijansama, super kontrastom i ogromnim spektrom boja. 

Prije svega, veći budžet će vam donijeti veći ekran pa krenimo od toga. 

Kako izabrati veličinu televizora

Još jedan način da postavimo pitanje o veličini televizora je: koliko će televizor biti udaljen od mjesta s kojeg ćete ga gledati? Odnosno, koliko prostora imate u dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili nekoj drugoj prostoriji za koju tražite televizor? 

Ako televizor prikazuje sliku u 4K gledajte ga s udaljenosti 1.5 veće od veličine ekrana.

Kada sjedite na pravilnoj udaljenosti od televizora, vidjet ćete puno detalja, jasne rubove i kristalno bistre pokrete. Ako ste preblizu ili predaleko gotovo sigurno nećete maksimalno koristiti potencijal vašeg novog televizora. 

Pravilne udaljenosti za gledanje televizora su: 

  • barem 2.5 m za 65 inčni Full HD 
  • barem 2.1 m za 65 inčni 4K 
  • barem 2.2 m za 50-52 inčni Full HD
  • barem 1.7 m za 50-52 inčni 4K
  • barem 1.9 m za 45-50 inčni Full HD
  • barem 1.5 m za 45-50 inčni 4K
  • barem 1.7 m za 40-45 inčni Full HD
  • barem 1.3 m za 40-45 inčni 4K
  • barem 1.3 m za 32 inčni Full HD 

Što je s rezolucijom slike

Kako bi to vodič za izbor TV-a bio, bez govora o rezoluciji? 

Vjerojatno znate, ali samo da utvrdimo, rezolucija se odnosi na broj piksela koje zaslon prikazuje. Rezolucija se iskazuje u formatu horizontalni redovi x okomiti stupci. 

Godinama je Full HD rezolucija (1920 x 1080 piksela), bila standard za sve televizore diljem svijeta. Međutim, proizvođači se danas dobrim dijelom prebacuju na 4K prikaz ili Ultra HD, kako ga još nazivaju, a radi se o 3840 x 2160 piksela.

Full HD je odlična rezolucija za 32 inčne ekrane.

Na tržištu postoje i 8K modeli s rezolucijom 7680 x 4320 piksela. Iako su ove brojke stvarno impozantne, još uvijek nisu isplative. Želimo reći da je količina sadržaja koji se prikazuje u 8K još uvijek premalena. Još barem nekoliko godina, za većinu će 4K i Full HD biti više nego dovoljno.

Povežite se i ostanite povezani

Kablovi i utori su puno standardiziraniji nego prije. 

Većina televizora danas je opremljena s 3-4 HDMI priključka, što je sasvim dovoljno za povezivanje uređaja koje ćete koristiti. Osim njih, pronaći ćete vjerojatno i nekoliko USB utora, a sve to su karakteristike koje će vam koristiti. 

Još jedan oblik povezivanja je Wi-Fi. S obzirom na to da je većina domova danas opremljena bežičnim internet signalnom, zašto ne spojiti i novi TV na mrežu? 

Nadamo se da ste do sada stekli sliku vašeg idealnog televizora. 

Ako još uvijek imate problema s odlukom, obratite nam se za pomoć.

 

Pogledajte ponudu televizora